QUÈ ÉS UN DIETISTA-NUTRICIONISTA?

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull en la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2003 sobre Ordenació de les Professions Sanitàries.

que es un dn.JPG

El paper i funcions que juga el DN en la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

perfiles.JPG

 

Dietista-nutricionista Clínic

Àmbit d'actuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centre de Salut

• Centre Esportiu300x180Salud

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al D-N:

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ...

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessita recuperar la seva normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-nutricionista Col·lectivitats

Àmbit d'actuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

300x180Seguridad

Funcions i competències

Planifica menús apropiats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Recomanacions del D-N:

En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.

És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent.

Dietista-Nutricionista Salut Pública

Àmbit d'actuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

300x180Prevencion

 

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

En Salut Pública és recomanable que:

És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.

Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.

Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables.

Dietista-nutricionista Indústria

Àmbit d'actuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

300x180Industria

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament I + D + I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del D-N:

A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.

Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...)

Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri.

Dietista-nutricionista Investigació i docència

Àmbit d'actuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i / o aplicada.

Recomanacions del D-N:

A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua.

Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.

Flyer_CA .jpg Flyer_ES .jpg  

 

 

DESCÀRREGA FULLET EN CATALÀ I CASTELLÀ 


(Si els vols en major resolució, contacta amb el Col·legi)

 

FaLang translation system by Faboba
We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.