Dietista-nutricionista Clínic
|
Àmbit d'actuació
• Hospital
• Consulta privada
• Centre de Salut
• Centre Esportiu
|
Funcions i competències
Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.
Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.
A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.
Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats.
Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament
|
És recomanable acudir al D-N:
Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.
Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ...
Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.
Si necessita recuperar la seva normopès.
Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».
|
Dietista-nutricionista Col·lectivitats
|
Àmbit d'actuació
• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

|
Funcions i competències
Planifica menús apropiats a les característiques del grup.
S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).
Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).
Implanta sistemes de seguretat alimentària.
Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene.
Dissenya projectes educatius.
Demostra competències en tècniques culinàries.
|
Recomanacions del D-N:
En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.
És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent.
|
Dietista-Nutricionista Salut Pública
|
Àmbit d'actuació
• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.
• Consultories

|
Funcions i competències
Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari.
Elabora guies alimentàries i protocols de consens.
Intervé en programes de nutrició comunitària.
Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.
|
En Salut Pública és recomanable que:
És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.
Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.
Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables.
|
Dietista-nutricionista Indústria
|
Àmbit d'actuació
• Empresa
• Laboratori
• Indústria alimentària

|
Funcions i competències
Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.
Interacciona amb el departament I + D + I.
Col·labora amb el departament de màrqueting.
Reformula productes amb ingredients més sans.
Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.
Participa al servei d'atenció al consumidor.
Elabora material de suport informatiu.
|
Recomanacions del D-N:
A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.
Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...)
Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri.
|
Dietista-nutricionista Investigació i docència
|
Àmbit d'actuació
• Universitat
• Fundacions
• Formació Professional
• Empreses
• Educació Secundària
|
Funcions i competències
Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició.
Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació.
Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.
Realitza investigació bàsica i / o aplicada.
|
Recomanacions del D-N:
A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua.
Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.
|
 |
 |
|