Berenars saludables a la feina per celebrar el Dia Nacional de la Nutrició

codnibLa Conselleria de Salut i Consum ha centrat les activitats que desenvolupa para commemorar, avui 28 de maig, el Dia de la Nutrició 2010 a promoure berenars  saludables a la feina. Amb aquest objectiu, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha remès cartes informatives a les diferents administracions, als centres sanitaris públics i privats de les Illes, així com a societats científiques, empreses de càtering que abasteixen els menjadors escolars i agents socials, amb consells i recomanacions per millorar els aliments dels berenars.

Els tècnics de Salut Pública, amb l'assessorament del Col.legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, han elaborat unes recomanacions dietètiques incloses en una piràmide tridimensional, que s’anomena “El berenar saludable a la feina”, i en les cartes remeses conviden a les empreses i administracions que s’adhereixin a aquesta iniciativa, que cerca promocionar un tipus d’alimentació que repercuteixi positivament en la salut de la població. Aquesta acció, que cerca sinèrgies entre diferents sectors, respon a l’estratègia europea “Salut en totes les polítiques”, que promou el benestar dels ciutadans en totes les vessants de la vida personal i organització política, econòmica i social.

Entre les recomanacions nutricionals incloses en la piràmide destaquen beure aigua, sucs de fruita naturals o comercials sense sucre afegit i llet o iogurt desnatat o semidesnatat. També aconsella el consum de tot tipus de fruites: fresques, seques (sense sal) i dessecades, preferentment de cultiu local. Quant al pa, recomana l’integral o morè, amb oli d’oliva, tomàtiga fresca, olives i crudités d’hortalisses. És millor que els entrepans duguin vegetals, formatges frescs o semicurats, preferentment baixos en grasses; truites, tonyina i embotits (pitera de pollastre o indiot, sobrassada etc.). Les coques o pastissos s’han de consumir en porcions petites i no abusar del sucre en el cafè, te i infusions. També les begudes refrescants són millor sense sucre.

Igualment, a la dieta sana i equilibrada s’ha d’unir l’activitat física regular i fugir de les activitats sedentàries, ja sigui anant a la feina caminant o en bicicleta; promoure l’ús de les escales; realitzar passejos curs durant els descansos etc.

Aquesta actuació es complementa amb la creació d’un blog amb informació i notícies destacades sobre aquests temes i, també, amb accés a canals de facebook i twitter per fomentar la participació i interacció ciutadana.

codnib


FaLang translation system by Faboba