L'EMPRESA FA SALUT

La Conselleria de Salut i Consum guardona a 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering que han reformulat els seus productes per prevenir l’obesitat i les malalties cròniques derivades

Palma, 21 de juny de 2010.- El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha lliurat un diploma acreditatiu a les 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering de les Illes Balears que han participat en el projecte europeu Food Pro-fit que desenvolupa la Conselleria de Salut i Consum, i en què ha participat activament el Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, amb l’objectiu de prevenir l’obesitat i les malalties cròniques derivades. El Foof Pro-fit està dotat amb un pressupost de 1.323.225 euros provinents de la UE i s’està desplegant des de novembre de 2007 fins a novembre de 2010.

Aquestes 20 empreses han col·laborat amb la Direcció General de Salut Pública i Participació, que ha dissenyat una eina informàtica de reformulació nutricional, la HANCPtool, que permet millorar els plats i els aliments i ajuda, d’una manera senzilla, a reduir l’aportació d’àcids grassos saturats, sucres lliures i sodi. Precisament aquesta línia de col·laboració oberta entre l’administració pública i el sector empresarial s’ha traduït en el Premi Estratègia NAOS a la iniciativa empresarial que ha estat atorgat pel Ministeri de Sanitat i Política Social a la Conselleria de Salut i Consum.

L’Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS) la va posar en marxa el Ministeri de Sanitat l’any 2005 per sensibilitzar a la població del risc que representa l’obesitat per a la salut, objectiu per al qual es cerca la participació més ampla de la societat: administracions públiques, experts, empreses privades, consumidors... i els àmbits d’actuació també són múltiples: la família, l’entorn escolar, el món empresarial i el sistema sanitari. Precisament, la Organització Mundial de la Salut considera el sector privat com un important protagonista en la promoció d’una alimentació sana a través d’iniciatives per reduir el contingut de grasses, sucres i sal.

Línies de col·laboració a les Illes Balears

L’eina informàtica HANCPtool (anàlisis de perills i punts de control crítics, en anglès) permet l’avaluació i mesura mitjançant fórmules matemàtiques dels sucres, àcids grassos saturats i sodi presents en un producte o plat, i mostra de manera gràfica i senzilla si l’aliment s’excedeix en els paràmetres saludables. Així mateix, ajuda a prendre les decisions més adequades per reduir l’aportació del nutrient excessiu i a millorar el perfil nutricional de l’aliment a través de la reformulació.

Aquestes 20 empreses han comptat amb l’assessorament del personal tècnic de la Direcció General de Salut Pública i Participació per utilitzar l’HANCPtool, que és d’accés lliure a través d’internet, i han actuat dins un pilotatge desenvolupat per validar les funcionalitats d’aquesta aplicació que cerca posar a l’abast de la població, ja sigui a través dels productes o dels menús, uns aliments més saludables.

D’una banda, proposa augmentar la formació del sector alimentari per fomentar la tendència dels productors d’aliments cap a una oferta saludable. Per altra, persegueix animar a les petites i mitjanes empreses a utilitzar una eina de gestió que els permeti controlar i reduir la quantitat de grasses, sal i sucre dels seus productes, i així poder competir amb les grans multinacionals que tenen més recursos per aquestes finalitats.

Aquestes empreses i productes s’identificaran a través d’un logotip (Food Pro-fit) i un certificat, que permetran que els consumidors detectin els que són més saludables i es poden utilitzar com a estratègia comercial per part de les empreses participants.

Empreses col·laboradores

Empresa

Productes reformulats

INDÚSTRIA


Ÿ MATISA. Comercial Mallorquina de Carns S.A.

Hamburguesa y salsitxa de pollo.

Ÿ ZAGAL Francisco Tejedor García S.A.

Sobrassada.

Ÿ PIRIS Formatges Campos S.A.

Formatge.

Ÿ CAN BALAGUER S.A.

Sobrassada.

Ÿ PRILAC Productes Illencs de Lactis

Iogurt, formatge i gelat.

Ÿ GELAT SOLLER Sa fàbrica de gelats S.L.

Gelat.

Ÿ MALLORCA BIO Mallorca Bio S.L.

Hamburgueses vegetarianes

HORECA (hotels, restauració, càtering)


Ÿ Hospital Joan March (GESMA)

Reformulació de plats y orientació de menú basal d’elecció.

Ÿ TIBERI (càtering empreses) Tiberi Càtering S.L.

Reformulació de plats del bufet y orientació de menú saludable

Ÿ MÁS NATURAL MAS NTRL S.L.

Reformulació de plats y orientació de menú saludable

Ÿ ALCARI (càtering escolar i Escola de Cuina)

Reformulació de plats, consells de millora en la planificació  del menú mensual i consells per als pares i mares.

Ÿ HOTEL BARCELÓ PUEBLO

Reformulació de plats; senyalització d’opcions saludables en el bufet.

Ÿ ESCOLA D’HOTELERIA DE LES ILLES BALEARS

Reformulació de plats; bufet y carta.

Ÿ HOTEL HIPOCAMPO

Reformulació de plats, senyalització d’opcions saludables en el bufet.

Ÿ COL·LEGI LLUIS VIVES (menjador escolar)

Reformulació de plats, consells de millora en la planificació  del menú mensual i consells per als pares i mares.

Ÿ ORIZONIA (menjador empresa)

Reformulació de plats, bufet, orientació de menú saludable y consells de millora per complementar el menú.

Ÿ CLINICA USP PALMAPLANAS

Reformulació de plats, senyalització d’opcions saludables en el bufet de la cafeteria.

Ÿ RESIDÈNCIA UNIVERSITARIA UIB

Reformulació de plats, orientació de menú saludable y consells de millora en la planificació del menú mensual.

Ÿ OLVISAN BALEAR (càtering)

Reformulació de plats, orientació de menú  saludable y consells de millora en la planificació del menú mensual.

Ÿ EUREST COLECTIVIDADES

Reformulació de plats; orientació de menú saludable i consells de millora en la planificació del menú mensual.


FaLang translation system by Faboba
We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.