Entrevista a CODNIB al Diari de Balears

Avui, tot són barreres per menjar saludable

A les portes de la celebració del Dia Nacional de la Nutrició, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Balears organitza diversos actes per conscienciar a pares i educadors que “Ensenyar a menjar és ensenyar a créixer”. Manuel Moñino (Badajoz, 1965),president del Col· legi a les Illes i vicepresident de l’Asociació Espanyola, recorda que l’excés de pes causa a Europa més de 1 milió de morts cada any. (Amb la col · laboració d'Obra Cultural SA NOSTRA - entrevista publicada al Diari deBalears 24/05/15)

Ensenyar a menjar és ensenyar a créixer... Ens pot avançar alguna idea de la conferència de dilluns que ve al Centre de Cultura “SA NOSTRA”?

Que l’alimentació en la infància condiciona en gran mesura l’estat de salut en l’edat adulta, de manera que és de vital importància que els pares prenguin consciència que ensenyar a menjar als seus fills de forma saludable reduirà el risc que pateixin alguna malaltia crònica com diabetis, problemes cardiovasculars o càncer.

A qui va adreçada aquesta conferència?

A la població en general, però especialment a pares, mares i persones interessades en conèixer com s’ha d’educar als  nfants en alimentació i nutrició. S’oferiran eines i habilitats per ensenyar als petits què és menjar sa i com posar-ho fàcil per portar-lo a la pràctica, així com qui pot ajudar-nos en cas de dubtes.

Quines altres activitats s’han organitzat?

Diverses taules informatives en hospitals, mercats i centres comercials de Palma, Inca, Manacor, Eivissa, Santa Eulària i Maó, així com conferències en coordinació amb les Federacions d’Associacions de Pares d’Alumnes de Menorca i Eivissa.

Quin és l’objectiu d’aquesta celebració?

A més de conscienciar la població sobre la importància de la nutrició, cridar l’atenció de les administracions i fer reflexionar els mitjans sobre la necessitat d’informar amb responsabilitat.

Quan cal anar a un dietista-nutricionista?

Sempre que necessiti assessorament per tractar els problemes de salut relacionats amb l’alimentació, prèviament diagnosticats pel seu metge. En l’actualitat, no es pot accedir al dietista-nutricionista en Atenció Primària, només és possible en consulta privada.

Com arriba el dietista-nutricionista a les escoles?

A través de projectes d’educació alimentària i, sobretot, amb la supervisió dels menús escolars, que obligatòriament han d’estar controlats per dietistes-nutricionistes.

Estam errant en l’educació alimentària dels nostres joves?

Sí, però és perquè hi ha moltes fonts d’informació, de vegades “autoritzades”, que confonen als ciutadans. Es fa publicitat de molts aliments rics en greixos i sucre que substitueixen fruites, hortalisses i l’aigua. Disposam de poc temps per cuinar, tenim a cada cantonada un lloc on accedir a menjar ràpid, els supermercats tenen una gran quantitat d’aliments dels quals ens resulta difícil interpretar el seu valor nutritiu... Tot són barreres per menjar saludable.

Com ho podem corregir?

Amb la reformulació d’aliments rics en greix, sal i sucre, la regulació de l’accés a productes insans en el treball, l’escola i els llocs d’oci; regulant la publicitat de certs aliments adreçats a infants i joves, i millorant els entorns per a la pràctica regular d’activitat física. Aquestes són les claus de les estratègies nacionals i internacionals per millorar la salut de la població.

“L’obesitat suposa més d’un 7% del cost sanitari”

Què opina del sobrepès cada vegada més freqüent en la nostra societat?

Que és més fàcil menjar malament que menjar bé i ser sedentari que actiu, el que fa que ens desenvolupem en ambients generadors d’obesitat. I els nostres fills segueixen el nostre exemple. L’obesitatés contagiosa!

Què recomana?

El tractament de l’excés de pes s’ha de plantejar des d’un abordatge multidisciplinari en què el dietista- nutricionista individualitzarà la dieta segons es hàbits, les preferències, l’estil de vida o les circumstàncies socials, culturals i econòmiques del pacient. Actualment és molt més senzill recórrer a qualsevol dieta miracle de moda o producte “màgic” que sense fam, ni esforç, eliminarà l’excés de pes, que tractar l’obesitat des de l’evidència científica.

Quines són les últimes dades sobre això?

A les Balears, el sobrepès i l’obesitat en adults és del 43% i 13% respectivament, mentre que en la població infantil i juvenil arriba a cotes de 20% i 9%. A Espanya, el cost econòmic de l’obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, el que es tradueix en 2.500 milions d’euros l’any, que s’han de sumar als prop de 2.100 milions d’euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per la pèrdua de pes.

Unes xifres que espanten...

L’excés de pes és responsable del 80% dels casos de diabetis tipus 2, del 35% de la cardiopatia isquèmica

i del 55% de la hipertensió arterial, i causa a Europa més d’1 milió de morts cada any. L’obesitat suposa més d’un 6% del cost sanitari en els estats europeus.


Attachments:
Download this file (BALEARS_entrevista codnib.pdf)BALEARS_entrevista codnib.pdf[ ]392 kB
FaLang translation system by Faboba