Berenar Saludable

Salut i Consum ofereix aprendre a berenar de forma saludable a 125.000 alumnes a través d'un programa on-line  

- Els alumnes que participin podran avaluar d'una forma amena els seus hàbits alimentaris a través de la web www.berenarsaludable.com

- S'han editat 130.000 exemplars del fullet informatiu "Berenar saludable a casa i a l'escola", com a material per treballar a classe i per a les famílies

- Només el 38,8% dels joves de les Illes Balears compleixen amb tots els criteris de qualitat a l'hora de berenar (lactis, cereals i fruita). Dels alumnes que berenen a mitjan matí, el 84,1% menja entrepans, el 48,6% sucs envasats i un 33,9% productes de pastisseria

La Conselleria de Salut i Consum engegarà a partir d'aquest mes el Programa "Berenar saludable a casa i a l'escola", un projecte pioner que es desenvoluparà en els centres educatius públics i privats de les Illes Balears entre els alumnes d'Educació Primària i Secundària, de 6 a 18 anys. Un total de 125.000 alumnes podran participar en aquest programa, que avui ha estat presentat pel conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomas, en el CEIP es Pont (Son Gotleu). A l'acte d'aquest matí, Vicenç Thomàs ha presentat el programa a un grup de 25 alumnes de 6è de Primària a l'esmentat centre educatiu, amb els quals després ha compartit un berenar saludable.

El Programa "Berenar saludable a casa i a l'escola" té com a objectiu fomentar els bons hàbits dietètics i nutritius entre els joves, ja que la pràctica d'aquests permet disminuir l'obesitat i, a més, millorar el rendiment físic i les capacitats intel·lectuals de l'alumnat. D'altra banda, gràcies a aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració d'Atenció Primària de Mallorca, es podrà realitzar un diagnòstic de la situació de cada centre educatiu en relació als hàbits alimentaris de l'alumnat.

Aquest projecte educatiu pretén que els problemes de salut del futur es puguin prevenir en la infància i la joventut. El Programa "Berenar saludable" forma part del concepte "La salut en tot" que està impulsant la Conselleria de Salut i Consum, que cerca aplicar el valor salut a totes les polítiques, com una nova manera d'entendre la salut pública.

Campanya informativa

Dins aquest programa s'han editat 130.000 exemplars del fullet informatiu "Berenar saludable a casa i a l'escola" per treballar a classe i que també arribaran a les llars a través dels alumnes, perquè les famílies incorporin els consells dels hàbits saludables en la seva vida diària.

Només el 38,8% dels joves prenen un desdejuni de qualitat

L'Estudi de la Prevalença de l'Obesitat Infantil i Juvenil de les Illes Balears (EPOIB, 2005), realitzat per la Conselleria de Salut i Consum, reflecteix que el 89,7% dels nins i joves estudiants berenen abans d'anar a escola i que la pràctica d'aquest hàbit és menor entre els joves de major edat (ESO). En el berenar del matí, abans d'anar a l'escola, la llet és l'aliment més consumit, seguit dels cereals i/o galetes, però també es dóna un consum notable de productes de pastisseria i sucs envasats.

Els experts assenyalen que un berenar de bona qualitat és aquell que conté lactis, cereals i fruita. Segons les dades recollides en el EPOIB, només el 38,8% dels joves de les Illes Balears compleixen aquests criteris de qualitat a l'hora de berenar. A més, l'estudi també destaca que aquells que berenen al matí en companyia i als quals els dediquen més temps obtenen una major puntuació en la qualitat del seu desdejuni.

D'altra banda, en relació al berenar en el col·legi és una pràctica freqüent entre els alumnes (90%). Dels alumnes que berenen a mitjan matí, el 84,1% menja entrepans, el 48,6% sucs envasats i un 33,9% productes de pastisseria. En aquesta franja horària augmenta el consum de llepolies, aperitius, xocolates i refrescs.

www.berenarsaludable.com

El sistema triat per al desenvolupament del programa és a través de la pàgina web creada a aquest efecte (www.berenarsaludable.com), que permet que els alumnes puguin participar en aquesta iniciativa d'una forma àgil, dinàmica i de fàcil compressió. La web no és únicament textual, sinó que està acompanyada de dibuixos i vinyetes perquè la navegació sigui més entretinguda.

En la citada pàgina web cadascun dels alumnes dels col·legis que participin d'aquesta iniciativa contestaran un breu qüestionari on-line que permetrà fer una primera avaluació dels seus costums alimentaris. L'esmentat qüestionari consta de tres parts: dades de l'alumne, preguntes sobre els hàbits i aliments del desdejuni que realitzen a casa a primera hora del matí i preguntes sobre els hàbits i aliments del berenar que realitzen en el col·legi. Després de completar tot el qüestionari on-line l'alumne podrà veure en la pantalla de l'ordinador les principals recomanacions per millorar el seu desdejuni i el seu berenar.

Si l'alumne ho desitja podrà imprimir-se les recomanacions que li donarà el programa, amb l'objectiu que les pugui comentar amb el professor i en el seu propi domicili amb la seva família.

D'altra banda, la citada pàgina web permetrà que els tècnics de la Direcció General de Salut Pública i Participació puguin comptar amb totes les dades recopilades dels diferents centres educatius i així poder realitzar una anàlisi estadística, que serà remesa als responsables de cada centre, la qual cosa li atorga un valor afegit a aquest projecte.

El programa "Berenar saludable a casa i a l'escola" consta d'una segona fase, en la qual els alumnes tornaran a realitzar el mateix qüestionari mesos després d'haver-lo fet per primera vegada, per a així poder realitzar una segona avaluació i comprovar si s'han produït millores en els hàbits dietètics dels alumnes. El portal www.berenarsaludable.com s'ha creat també en anglès, a més d'en català i castellà, perquè els centres educatius puguin utilitzar-la tant en les classes d'informàtica o en les del coneixement del mitjà, com en les d'idiomes. 

 

FaLang translation system by Faboba