Operació bikini. Dietes miracle

articulo 1

Entrada per gentilesa dels nostres col · legues de "Consulta Nutrició Ciutadella"

Contínuament apareixen noves dietes per a perdre pes difoses a través de programes de televisió, llibres, revistes de moda, alimentació, etc, que tenen en comú la promesa d’una ràpida pèrdua de pes sense cap esforç. Aquestes “dietes miracle”, freqüentment, són fruit de la recerca de beneficis econòmics més que de la promoció d’una alimentació sana i equilibrada i són prescrites per persones sense coneixements científics ni professionals en el campde la nutrició.

Acostumen a aparèixer en la anomenada “operació bikini”, que és el moment on la població es preocupa per la seva silueta i decideix posar-hi remei. En general, aquestes dietes estan basades en una restricció de l’energia ingerida molt severa, que condueix a deficiències en vitamines i minerals, alteracions del metabolisme i a una monotonia alimentària que les fa insostenibles en el temps i perilloses per a la salut. Es caracteritzen, doncs, per les escasses calories que aporten."

Davant aquesta situació, l’organisme reacciona compensant la falta d’energia rebuda amb un augment de la destrucció de les proteïnes corporals, com a font alternativa d’energia, el que provoca una pèrdua de massa muscular, entre altres problemes. Un problema afegit d’aquestes “dietes miracle” és que afavoreixen una recuperació molt ràpida del pes perdut (efecte rebot o io-io).

La tendència a l’alça en la recuperació del pes es produeix perquè les situacions de dejuni inicien potents mecanismes nerviosos i hormonals que s’oposen a la pèrdua de pes: major rendiment del metabolisme corporal, amb un major estalvi energètic i increment de la gana. Aquests mecanismes condueixen a una ràpida recuperació del pes perdut quan es torna a menjar de la forma habitual. Aquest pes recuperat es deu principalment a la formació de teixit gras, que és, precisament, el que origina problemes de salut i el qual hauríem de reduir amb la dieta.

Els signes que permeten reconèixer una “dieta miracle” són:

  • Insisteixen a dir que: Es pot dur a terme sense esforç.
  • La promesa de pèrdua de pes ràpida.
  • Anunciar que són completament segures, sense riscos per a la salut.
  • Complementades sempre amb algun producte miraculós.

En resum, les dietes molt restrictives, molt baixes en calories, encara que aconsegueixen que el pes disminueixi a curt termini, constitueixen un risc per a la salut com:

  • Provocar deficiències de proteïnes, vitamines i minerals per la falta de consum amb els aliments.
  • Produir efectes psicològics negatius.
  • Desencadenar, fins i tot, trastorns del comportament alimentari (anorèxia i bulímia), de vegades de major gravetat que l’excés de pes que es pretenia corregir.
  • Afavorir l’efecte rebot
  • A l'abandonar aquestes dietes, les persones que segueixen aquestes dietes no han après a menjar saludablement i tornen als costums que els van fer
  • engreixar.

Amb tota aquesta explicació, arribem a la conclusió que les “dietes miracle” són contraproduents per a la salut i poden conduir-nos a greus problemes. Per tant si es vol perdre pes, mantenir el nostre cos en bon estat i una silueta esvelta, és aconsellable posar-se en mans de dietistes-nutricionistes, per fer una dieta coherent sense dèficits ni carències nutricionals.

Josep Lluch y Catalina Bosch

FaLang translation system by Faboba